Utroskab – og vejen videre

Et hvert parforhold starter med forventninger og håb om en lykkelig fremtid sammen. De mest fundamentale elementer, der holder to mennesker sammen i et forhold er gensidig kærlighed, respekt og tillid. Hvis nogen af disse elementer mangler, kan det være med til at ødelægge forholdet.

Hvad er utroskab?

Det er meget forskelligt, hvad der i et forhold betegnes som utroskab. For nogle vil kys og kram eller det at dele inderste tanker med andre være utroskab. For andre mennesker vil utroskab være ensbetydende med at have haft sex uden for forholdet.

Baggrunde for utroskab

Erfaringer viser, at der kan være mange grunde til utroskab. Almindeligvis er det summen af store som små hændelser, der langsomt og umærkeligt nedbryder kvaliteten af forholdet. Det kan være man føler sig nedprioriteret, som igen udløser følelser, som at blive ked af det, såret og skuffet.

For at beskytte sig trækker man sig væk fra partneren, der reagere med samme strategi, og i stedet for at tale om problemerne, reagerer man med kritik og bebrejdelser, undlader at anerkende, undgår øjenkontakt og dropper fortroligheden og de små kærtegn.

Man holder op med at fortælle om det, der er vigtigt for en. Udadtil kan man være hård, men indeni føler man sig sårbar, ensom og trist. Afstanden vokser. Man kommer i underskud, og så er grobunden for utroskab dannet.

Utroskab er en stor følelsesmæssig belastning

Utroskab kan være en af de vanskeligste situationer i et parforhold. Den følelsesmæssige belastning kan være overvældende for begge parter.

Den person, der er blevet svigtet, kan opleve ensomhed, frygt lavt selvværd, jalousi, vrede, afsky, håbløshed og sorg.

Personen, der har været utro, kan lide under intense skyldfølelser, dårlig samvittighed, benægtelse eller skamfuldhed, samt en rystet selvforståelse (pludselig er man utroværdig og en, man ikke kan stole på) og kan føle sig hjælpeløs i forhold til at genvinde sin partners tillid.

Ved utroskab er en almindelig reaktion altså krise med medfølgende voldsomme følelser og forsvarsreaktioner.

For nogle har tilliden lidt så stort et knæk og smerten været så stor, at de ikke kan/vil anstrenge sig for at genopbygge tillid og intimitet.

Det er heller ikke alle forhold, der kan eller skal genopbygges efter utroskab. Utroskaben kan være netop det, der får parterne til at indse, at de ikke længere ønsker forholdet.
Mange vælger dog, at give forholdet en chance, og det kan medføre et vendepunkt for parret.

Hvad kan samtaleterapi bidrage med?

Hvis du oplever svigt i dit forhold, hvad end du er den, der er blevet svigtet, eller den, der har været utro, kan du gennemgå en meget smertefuld og forvirrende periode. Dine intense følelser kan hindre dig i at tage den rigtige beslutning om at fortsætte forholdet eller ikke.

Uanset hvad kan det være en følelsesmæssig kompleks proces, som har forskellige faser som at konfrontere sig med situationen, acceptere den, håndtere de vanskelige følelser og lære at tilgive og gå videre med dit liv sammen eller hver for sig.

Terapi kan hjælpe dig gennem disse faser og gøre det nemmere for dig at håndtere dine følelser og mærke bag om og ind til, hvad der er vigtigt for dig at sætte i fokus på for at leve et tilfredsstillende liv.

Jeg kan hjælpe dig med at få snakket om, hvad der er sket og at få sat ord på følelser. Det er afgørende, at få snakket om, hvad der gik galt og få en forståelse af, hvad du kan gøre for at genopbygge, hvis det er, hvad du når frem til, at du ønsker.

Noget af det vigtigste er at lære at tale sammen, uanset om I beslutter jer for at følges ad eller skilles (særligt hvis I har børn), så I forstår hinanden og kan opmuntrer hinanden til at være åben om det, der er vigtigt for jer, og hvad I hver især kunne have brug for.

Jeg kan støtte dig i at blive bedre til kommunikere, så din partner føler sig hørt og anerkendt og så du kan udtrykke dine følelser og behov på en måde, der åbner op for videre dialog. (Se siden ‘Kommunikation og konfliktløsning‘.)

At arbejde sig igennem den svære periode efter utroskab handler blandt andet om, hvad man vil med sit liv. Her kan det være en hjælp at have en uvildig sparringspartner til at støtte en i at opnå klarhed.